Friday 22 January 2010

Στο supermarket!



Τελικά βρίσκεις ό,τι θέλεις στα Κυπριακά supermarkets! Εκτός από μωρά να τσιρίζουν γιατί θέλουν 'πράματα' και τα απαιτούν τώρα(!) βρίσκεις δίπλα από τα τρόφημα, είδη καθαρισμού,μπάνιου,τουαλέτας και λοιπά ατρόφημα! Νά ένα shampoo με άρωμα αγγουριού και πράσινου τσαγιού! Ενδιαφέρον..... πάω τρεχάτη να τ'αγοράσω και μην ξεχάσω τις ντομάτες να κάνω σαλάτα, και λίγο shampoo τί βλάπτει; Και γιατί τρεχάτη; Επειδή έχει μια ώρα που ακούγεται με μεγάφωνα η διαφήμιση 'Πάω τρεχάτη να τ'αγκοράσσσω, μια και καλή να ησσσυχάσω....Stirolax: για κολλαριστό σιδέρωμα!' Τί στο καλό; Αντιπρόσωποι του Stirolax είναί;

Και συνεχίζω γιατί είναι εκπληκτικό! Δίπλα από τρόφημα βρίσκω και υγρά μαντηλάκια και κωλόχαρτα σε όλες τις μάρκες. Χμμμ.....από το δακτυλάκι στο κωλαράκι.....κάπως θα συνδέονται όλα, δεν γίνεται. Παίρνω και κάτι απ'εδώ!

Πάω να πάρω κανα φρούτο. Ακόμα έχει πεπόνια! Λές να είναι ληγμένα ή 'πομπαρισμένα'? Θέλω! Με το που βάζω τα χέρια μου σε 2 πεπόνια, έτσι όπως ο άντρας τα απλώνει σε άλλα πεπόνια, σκύβει από πάνω μου μια μπαλκωνάτη ξώβυζη κυρία με ζεπρέ γούνα. Πεπόνια, πεπόνια......με κοιτάει λές και θέλει να μου δώσει βυζόπατσο. Είμαι σίγουρη είναι σιλικονάτα και είναι πιό μεγάλα από τα πεπόνια. Σκύβει επιδεικτικά με έπαρση γιατί έχει μεγαλύτερα και μου αρπάζει το ένα πεπόνι. Σκέφτομαι από μέσα μου ' Δεν θέλω, είναι πομπαριστά,αλλά καλά η ζέπρα γιατί έσκυψε από πάνω μου, τόσο χώρο, τόσα πεπόνια......έπρεπε να της κάνω παρατήρηση για την γούνα!Λές να ήταν λεσβία; Ή απλά έχει παρενέργειες η σιλικόνη;'. Πρέπει να σταματήσω να σκέφτομαι!

Και πάνω στον πανικό μου να ψωνίσω λαχανικά πρίν μου τα αρπάξει κανένα άλλο αρπακτικό,έρχεται μια γριά και μου λέϊ: ' Κορούα μου γλυτζιά, οι μότες που ενούν;' Ακόμα πιο ενδιαφέρον! Κρατώ ένα αγγούρι, αρχίζω να σκέφτομαι διάφορα, χαμογελώ και της δείχνω αμήχανα,γιατί τις είδα πιο κάτω δίπλα από κάτι τρόφημα και σκέφτομαι πώς μάλλον δεν είναι γι αύτην, αλλά για την κόρη της ή την εγγονή της. Σκέφτηκα να την ρωτήσω αν θέλει με φτερά ή αν πρωτιμά κάτι πιο εξεζητημένο, αλλά κόλλησα στην λέξη 'μότα'! Και μένω με το αγγούρι στο χέρι για αρκετά λεπτά! Άρωμα αγγουριού σου λέει και πράσινα άλογα! Πολύ σουρεάλ η μέρα στο supermarket!


Sunday 10 January 2010

Καλικάντζαροι


Όταν ήμουν μιτσιά, κάθε γιορτές τζιαμέ που ούλλα τα άλλα τα παιδάκια επεριμέναν να δούν τον Άγιο Βασίλη, εγώ επερίμενα να δώ τους καλικάντζαρους. Ήξερα πώς δεν υπήρχε αυτός ο παιδέρας παππούλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα του μεθύστακα και την σκεμπούα που πιάνει ούλλα τα μωρά τζιαι καθίσκει τα πάνω του, τζιαι πως τα δώρα μου τα έφερναν οι γονιοί μου τζιαι εβάλλαν τα κάτω που το δέντρο. Εξάλλου σε όσα πάρτυς με πήγαιναν καταλάμβαινα πώς κάποιος μαλάκας εντύνετουν Άγιος Βασίλης , που συνήθως ξεχώριζε το μαύρο του μουστάτζι πάνω που την ψεύτικη γενιάδα του.

Εμένα άλλο με έτρωε! Να δώ καλικάντζαρους. Στο σχολείο οι δασκάλοι ελέαν μας πολλά, τζιαι είχα μεγάλη αγωνία να έρτουν τα Φώτα για να μείνω άγρυπνη τζιαι να φκώ στην ταράτσα του σπιθκιού μου να πιάω ένα καλικάτζαρο στα πράσα. Αγγούρι! Ακόμα καρτερώ τζιαι εν είδα, εκτός αν κυκλοφορούν ανάμεσά μας τζιαι έχουν άλλη μορφή , τζιαι εν τους επήρα χαπάρι.

Που την άλλην, σκέφτομαι πως οι αρχαίοι ημών προγόνοι μας μπορεί να ήταν πολλά αθκιασεροί τζιαι επλάθαν μύθους για να φοητσιάζουν τα κοπελλούθκια να πνάζουν, μετά που τόση ζάχαρη που κατανάλωσαν στις γιορτές. Εκτός αν επίναν τίποτε τζιαι εθωρούσαν μαύρα ανθρωπούθκια με τζέρρατα να βουρούν τζιαι να τους πιάνουν τους λουκουμάδες. Εν ηξέρω είμαι σε δίλημμα τωρά. Συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, όι πάντα βέβαια, αλλά μπορεί τζιαι κάτι να παίζει δαμέ. Παίζει- ξιπαίζει εγώ εν είδα ακόμα τίποτε, τζιαι ο πόθος μου να δώ καλικάντζαρους παραμένει ανεκπλήρωτος!