Thursday 17 March 2011

Η Τέχνη ανήκει σε όλους!

 
 Τζιαι πίου-πίου ρε πά-sh καλλιτέχνη, ξικλάtchιαρε λλίον, κάτσε τη μάππα χαμέ, που λαλούμεν τζιαι δαμέ στην Κύπρο! Τί είναι το σύνδρομο του καλλιτέχνη που μας ξεπετάκτηκε έτσι ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο; Τί είναι αυτή η μανία κριτικής του άλλου και το"κιτρίνισμα" της Τέχνης; Πές μας εσύ ο κουλτουριάρης με το καππελλούιν που έμαθες πού εν τα "Καλά Καθούμενα" στην παλιά Λευκωσία  τζιαι εσύ που ξέρεις να παίζεις έναν όργανο εκτός που το βιολογικό σου τζιαι ξαφνικά δεν σε χωρεί η Κύπρος! Κι εσύ ο ηθοποιός που τελείωσες τη μοναδική δραματική σχολή που έχει η χώρα σου και νιώθεις με έπαρση ο πιο ξεχωριστός που ούλλους τους άλλους κοινούς θνητούς ....... Πές μας κι εσύ ιδιόρυθμε ζωγράφε που έπιασες ένα πτυχίο επειδή έμαθες να ζωφραφίζεις πιτσιλιές ακρυλικού, ενώ πριν ήξερες μόνο το μολύβι τζιαι το κάρβουνο για νεκρή φύση τζιαι τωρά κάμνεις copy paste contemporary artists της Ευρώπης, ενώ παράλληλα πρέπει όλοι οι γύρω σου να σε δικαιολογούμε για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σου, γιατί πρέπει να καταλαμβαίνουμε πάντα τις φιλοσοφικές σου αναζητήσεις και τις εκκεντρικότητες πάσης φύσεως, επειδή είσαι καλλιτέχνης!

Το να κριτικάρεται χλευαστικά από διάφορους κρίνους (favorite word) στο Χ-Fuck-tor - έστω εξ' επιλογής συμμετοχής - ένας ερασιτέχνης μουσικός ή που πέρασε όλη του τη ζωή σε ωδεία και φροντιστήρια μουσικής, αλλά δεν σπούδασε και εμφανίζεται σε σκηνή και σας βάζει γυαλιά γιατί παίζει, τραγουδά, χορεύει τέλεια και από ψυχής και ενθουσιάζει με το ταλέντο του, δείχνει το ήθος της μουσικής μας!

Το να κατηγορούν και να λένε πως ''δεν έχουν δικάιωμα" - κάποιοι ζηλιάριδες κακεντρεχείς - άτομα τα οποία δεν σπούδασαν θέατρο αλλά παίζουν θέατρο, με αστείρευτο ταλέντο και πειθαρχεία χαρακτήρα και μάλιστα πολύ καλύτερα από κάποιους που το σπούδασαν, δείχνει το ήθος του θεάτρου μας!

Το να ειρωνεύονται και να σαμποτάρουν και να σνομπάρουν ερασιτέχνες και αυτοδίδακτους καλλιτέχνες που δεν σπούδασαν μια τέχνη, αλλά ασχολούνται και κάνουν εκθέσεις, παρουσιάσεις κλπ δείχνει το ήθος της τέχνης μας. Και αυτό πάει λέγοντας............................

Να σας υπενθυμίσω πως στα πανάρχαια χρόνια η κάθε μορφή τέχνης θεωρείτο μία μορφή έκφρασης και ψυχαγωγίας. Τις παρουσίαζαν άτομα καλλιεργημένα, με γνώσεις και ταλέντο πρίν αποκτήσουν μια συγκεκριμένη σπουδή, γιατί είχαν τις ικανότητες. Το να είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης, οποιουδήποτε τομέα, είναι σεβαστό πως αυτό κάνεις προς το ζείν και πως το σπούδασες για να το καλλιεργήσεις και να το παρουσιάζεις σωστά. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, όπως γιατρός, χημικός, ψυχολόγος, ηλεκτρολόγος,οικοδόμος, δάσκαλος κλπ, που το σπουδάζεις για να το κάνεις σωστά και αναμφισβήτητα δεν μπορούν όλοι να κάνουν το ίδιο! Ο δάσκαλος δεν μπορεί να εχγειρήσει, ο οικοδόμος δεν μπορεί να κάνει μάθημα ελληνικών και αρχαίων και ούτω καθε'ξης!

Όπως επίσης ένας άσχετος ας πούμε δεν μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο σωστά και αισθητικά ωραία στην τηλεόραση ή στο θέατρο. Έλα μου όμως που τώρα ήρθαν νέοι και ικανοί και καθόλου άσχετοι; Ξεχνάς πως τα άλλα επαγγέλματα είναι επιστήμη ή μια μορφή τέχνοτροπίας που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, ούτε και με την δημιουργία απαραίτητα! Η δική σου σπουδή - η καλλιτεχνεία - που πάλι είναι επιστήμη με τεχνοτροποία κλπ, έχει όμως! Και αυτά είναι αξίες που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι έχουν δικαίωμα στην έκφραση, στην επικοινωνία και στη δημιουργία και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό! Και τα άτομα που μπορούν λόγω ταλέντου ή και γνώσης να βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί σου επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά  και να παρουσιάζουν κάτι αξιοπρεπώς χωρίς να το σπούδασαν, έχουν κάθε δικαίωμα και μπράβο τους να λες!  Να νιώθεις ντροπή που υπάρχουν άτομα που μπορούν καλύτερα από εσένα, ενώ εσύ το σπούδαζες αυτό και όχι να κόβεις τα όνειρα και την πορεία των ανερχομένων..................και η γνώση εξελίσσεται!

Η Τέχνη ανήκει σε όλους! Ευφρένει καρδίαν, όπως το παλιά καλό κρασί! Δημιουργάτε γιατί χανόμαστε!
 
Τάδε έφη Τριολούιν. Όι η Έφη!
Την τρίαινα εφόπλισα , για να δημιουργήσω υδάτινες πηγές και να προκαλέσω σεισμό μπας και εισακουστώ  στον κόσμο των συνδρόμων.
Δεν φταίω εγώ για το τσουνάμι πάντως και διερωτούμαι τώρα......μπάς και δεν έχω δικαίωμα να γράφω blog επειδή δεν σπούδασα δημοσιογραφία; Αεί σε οικτίρω!

(Posted in : http://e-cy.blogspot.com/)

7 comments:

Νηπενθές said...

αχαχαχα τέλειο ποστ απόλαυσα το

"Πές μας εσύ ο κουλτουριάρης με το καπελάκι που έμαθες πού είναι τα "Καλά Καθούμενα" στην παλιά Λευκωσία επειδή ξέρεις να παίζεις ένα όργανο εκτός από το βιολογικό σου και ξαφνηκά δεν σε χωράει η Κύπρος!"

χαχα, δυνατή, δαμέ έσιεις πολλύ δίκαιο είμαι 23 τζιαι πιέννω που τα 15 μου καλά καθούμενα τζιαι κάθε χρόνο σιηροτερέφκει με τουτους τους δήθεν κουλτουλιάρηδες που το είδαν φάση μόδας το στιλ.. ε οι ρε κουμπάρε αίμμας με τις μαλακίες σου, εμείς ήρταμε για το φραπέ την παρέα τζιαι το ττάβλι.. εκαταντήσαν ούλα μόδα πκιον.. γαμώτα, εν βρίσκουμε με τραπεζούι πκιον!

όσο για τους κρίνους παίζουν πολλά τωρα τελευταία είδαν το σαν άποψη τις μαλακίες που πιστευούν που κάπου δίαβασαν, τους είπαν είναι ωραία και τα έκαναν μόδα!
δεν ακούμε αλλά μόνο να μας ακούν θέλουμε..

'Δημιουργάτε γιατί χανόμαστε!'
ενόμιζα πως ήταν 'γαμάτε γιατι χανόμαστε' αλλά ένιγουεις. το θέμα είναι να δημιουργάς αυθόρμητα τζιαι όι καλουπομένα.. για μένα ίσως αυτό σημαίνει και αληθινή εξυπνάδα - η δυνατότητα της πρωτότυπης δημιουργίας ό,τι και αν είναι αυτό δίχως ταμπού δίχως όρια!

Triolouin said...

Νιώθεις με α;Την τελευταία φορά που επήα Καλά εκαλο-κάθουμουν χαμέ! Χαχαχαχα!
Χαίρομαι που συμμερίζεσαι την άποψη μου και με συμπλήρωσες έτσι όμορφα.
PS:Τούτo με το...χανόμαστε πάει με ούλλα, όπως την Coca-Cola.

Σκουλουκούιν said...

Απλώς κάποιοι θέλουν να είναι η ελιτ... Ο κόσμος της τέχνης όμως είναι τόσο υποκειμενικος από τη φύση του οπότε δε μπορείς να αποκλείσεις όποιο άλλο πρόσωπο θέλει να εκφραστεί μέσα από αυτή.
Είμαστε όμως πολύ δήθεν γενικώς εμείς οι κυπραίοι.

Triolouin said...

Δεν θα μοπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο Σκουλουκούιν μου!

Anonymous said...

Oi parapanw h8opoioi poy gnwrisa sthn zwh moy en psonia, ehoyn eparsh tziai nomizoyn pws kanenas den yparxei san ki autoys, ase poy kratoyn ta ypokritika toys talenta kai sthn ka8hmerinh toys zwh. Oxi oloi alla oi parapanw!Psonares!

Triolouin said...

Τί να πώ....ανάλογα με τις εμπειρίες! Τα ψώνια εν πολλά τζιαι παντού, εν όπως το super market

Anonymous said...

Εν δαμέ που έπρεπε να γράψεις το κείμενο με το σιέσιμο τζιαι το καζανάκι Τριολούδιν! Έσιει μιαν ηλίθια που ξέρω που επειδή εσπούδασεν στο εξωτερικό, λαλεί οτι οι άλλοι ούλλοι εν πρέπει να θεωρούνται καλλιτέχνες τζιαι κακοφημεί τους "εχθρούς" της τζιαι υποτιμά τους. Του στυλ που πάς χωρίς πτυχίο; Να της θυμίσω οτι οι παραπάνω καλλιτέχνες που έχουν έργα σε μουσεία στο εξωτερικό εν εσπουδάσαν. Εν κάτι καλλιτέχνες που επήαν στο εξωτερικόν τζιαι εψήλωσεν η μούττη τους, ανθρωπάκια της πεντάρας, αλλά ευτυχώς εν ελάχιστοι,μεν σου πω εν η μόνη η συγκεκριμένη που ξέρω, τζιαι πρέπει να ντρέπεται που θεωρεί τον εαυτό της καλλιτέχνη, ξέρει τα ούλλα τζιαι εν θέλει να έρτει Κύπρο για να κάμει "καριέρα" . Εν έτσι άνθρωποι που εν επιτρέπουν στους άλλους να δημιουργουν γιατί νομίζουν οτι η Τέχνη τους ανήκει. Τούτοι κρατούν οι ίδιοι τον τόπο τους πίσω τζιαι εν πραγματικά ψυχοπαθείς τζιαι πρέπει να κλειστούν σε ίδρυμα! Με εκτίμηση, να παραμείνω ανώνυμος