Friday 10 January 2014

Μετά τις γιορτές..............



Έρχεται το jet lag!

Ο όρος  jet lag αναφέρεται στην κούραση που νιώθει κάποιος μετά τις γιορτές, λόγω της διαφοράς ώρας, από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αίτια
Διακοπές

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και από την ποσότητα των διακοπών - άτε και  από την ποιότητα.
1. Διαταραχές του ύπνου με φτωχό ύπνο στο έμπα των διακοπών (αφού ο κώλος σου εν εκάθετουν έναν τόπο) και πλουσιοπάροχο ύπνο στο έβγα των διακοπών, ιδίως πριν την πρώτη μέρα που θα πας δουλειά και δεν ξυπνάς με καμία πουτάνα δύναμη! Αυτό μπορεί να συνεχίζεται από μια βδομάδα μέχρι ένα μήνα και βάλε.
2. Γνωστικές διαταραχές που μπορεί να συμπεριλαμβάνει : φτωχή ή καθόλου επίδοση σε mental tasks π.χ. να συγκεντρωθείς στην πιο πάνω εικόνα και να μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν ήπιες και σήμερα, hot flashes πι χι να πυρώνεις ξαφνικά αλλά να νομίζεις ότι βράζει το αίμα σου και ας είσαι με την γαρίλλα στο μάτι, αγνοώντας την άνοδο της θερμοκρασίας το μεσημέρι αυτών των ημερών. Μετά να κρυώνεις ξαφνικά, αλλά επειδή το έπαιζες Van Damme το μεσημέρι με το ηλιούδιν, να μην έχεις σακάκι μαζί σου να φορέσεις.
3. Προβλήματα χώνεψης και αφόδευσης . Αφού άνοιξεν το αντερούιν σου τούντες μέρες και έφαες και ήπιες τον αγλέορα, αποφασίζεις δίαιτα και γυμναστική. Όμως το λικshιόν και η βαρεμάρα να κινηθείς ρίζωσαν μέσα σου, θα τα μπερδέψεις λίγο, έτσι δε χέζεις κανονικά ή παραχέζεις και τέλος θα καταλήξεις σε αποστροφή για κάθε είδος φαγητού και ποτού...ας πούμε.
4. Μετάλλαξη βιολογικού κύκλου. Ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Το εσωτερικό σου ρολόι που σε ξυπνά κάθε μέρα την ίδια ώρα, ακόμα και χωρίς ξυπνητήρι, σταματά να λειτουργεί ξαφνικά. Το ξυπνητήρι κτυπά και όχι μόνο δεν το ακούς, γυρίζεις πλευρό, σκουλλίζεσαι με την κουβέρτα και συνεχίζεις να ονειρεύεσαι παραλίες και μοχίτα στο καταχείμωνο. Η υπερβολική έκθεση στην τεχνιτή καλοπέραση, σου προκαλεί μια σύχγιση που ακόμα και αν αργείς στη δουλειά και είσαι υποτονικός όλη μέρα, έχεις μια ανεξήγητη ευδιαθεσία και γαλήνη λες και είσαι με άδεια - κοινώς πέρα βρέshιει! Κατ'αυτήν τη διαδικασία, αν και ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες, προβλέπεται ότι ο υποθάλαμος και η επίφυση του εγκεφάλου σου μπερδεύουν και τις ορμόνες.  Κυκλοθυμία στα ύψη και όποιος αντέξει, αλλά πάνω απ' όλα μπορείς και διατηρείς την ψυχραιμία σου και επαναφέρεις πίσω τη νιρβάνα του ψεσινού ονείρου. Η μελατονίνη σου σταματά να ελέχγει τη διάθεση, τις ώρες ύπνου (έτσι κι αλλιώς και τη μέρα κοιμισμένος είσαι), την εγρήγορση (χαλαράαααα, χειρότερα και από το άσμα), το βάρος σου, εκτός από την επιθυμία για αναπαραγωγή που αυξάνεται, χωρίς επιθυμία παραγωγής εννοείται!
5. Μίνι κατάθλιψη, που είναι αποτέλεσμα των πιο πάνω θυμικών διαταραχών, γιατί αντιλαμβάνεσαι στα πολλά ότι δεν έχεις καμία απολύτως αργία να περιμένεις πιά, το Πάσχα αργεί και δεν ξέρεις καν πότε είναι, κανένα Bank Holiday έστω αν έχει κρίση και ας είμαστε και ειλικρηνείς: το Valentine's Day είτε κουtchιάς το, είτε όι (is a hit or miss, no matter if you are in a relationship). Άρα τί σου μένει να περιμένεις; Το καλοκαιράααακι, στην ακρογιαλιά....... τζιαι άξιος που 'ννα ζήσει!

Θεραπεία
1. Έλεχγος διατροφικών και ποτο-τικών συνηθειών, έπεται μείωση τζιαι όι πελλάρες. Αποχαιρέτα τη δίαιτα της σοκολάτας, της βασιλόπιτας και των κουραμπιέδων που έμειναν, έφαες ήδη αρκετά και έξοδοι κομμένοι, μεν σου πω ούτε καν κρασούιν τη νύκτα, σκάσε, φά τα κόρνφλεξ σου τζιαι πήαινε ππέσε!
2. Να πίνεις πολύ νερό.
3. Όχι απότομη επαφή με το φως. Είπαμε, βρυκολάκιασες, λάου-λάου. Γυαλιά του ύπνου, σόρυ του ήλιου- απαραίτητα- μέχρι να πέσει ο ήλιος, αφού νυφτείς πρώτα.
4. Δώστου ν'άψει ή κάμνε γυμναστική, κτυπήθου 2-3 φορές στον τοίχο, να δούμε αν δεν θα φυρτείς τζιαι να τζιοιμάσαι στην ώρα σου.
5. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ!

.......... καλή χρονία!






7 comments:

Anonymous said...

:)))Α μάνα μου έχω τα ούλλα σε υπερ βαθμό εκτός που την κατάθλιcη γιατί ακολουθώ την συμβουλή σου νούμερο 4:)))). Ειδικά τζεινο το πρωί θέλω βίντζι να με σηκώσει που το κρεββάτι.

Kαλή σου χρονιά!!

Anonymous said...

Ma pou en to comment m?

Triolouin said...

Amadruada μου έφτασεεεν(!),εν δαμε το comment σου ! Καλή μας χρονιά και καλά ξυπνητούρια!

Ουφ! said...

έχω ούλλα τα συμπτώματα ακόμα τζαι αν δεν πάω δουλειά!!

καλή χρονιά :-))

άσπρο και παχύ said...

Τουλάχιστον εννα συνέλθουμεν ως το κατοτζαίρι;

Triolouin said...

Ούφ-ένια μου: Σκέφτου να επήαινες θέμας........ Καλή χρονιά να έσιεις τζιαι ό,τι ποθείς να το πάθεις!

Triolouin said...

Πεμπερένια: Ελπίζω πιο νωρίς.....