Wednesday, 28 October 2009

Της παντρειάς οι σκέψεις


Αλήθεια ποια η άποψή σας για τον γάμο; Μου κάνουν εντύπωση οι διάφορες απόψεις που ακούω. Με όλο το σέβας, θα σας πώ και την δική μου άποψη περι παντρειάς.

Εγώ πιστεύω, πως ο γάμος είναι απλά ένας θεσμός που τον επέβαλε η εκκλησία για να επικρατεί τάξη και ηθική στην κοινωνία. Πιστεύω πώς ήταν ένας αναγκαίος "νόμος" για να ελέγξει την υπεργεννητικότητα και για να μπορεί να κουμαντάρει το κοινωνικό status. Αλλιώς, να σταματήσει τους ανθρώπους να πηδιούνται μεταξύ τους σαν κουνέλια και να σπέρνουν κουτσούβελα πέρα δώθε. Επίσης είναι μια οικονομική επιχείρηση, γιατί κανονικά έπρεπε οι παπάδες να παντρεύουν δωρεάν. Έτσι, δημιουργήθηκε και η έννοια της μονογαμίας και της οικογένειας. Και το άλλο, παρενθετικά : Δεν μου αρέσουν τα νυμφικά, είναι μια αηδία. Θυμίζουν τούρτες γάμου που τις φοράς και δείχνεις τριπλάσια.

Μεγαλώνοντας κατάλαβα πολλά πράγματα. Μας μεγαλώνουν ιδίως τις γυναίκες από μωρά να φαντάζομαστε έναν παραμυθένιο γάμο που γίνεται αυτοσκοπός. Οι ετοιμασίες πρίν τον γάμο, τον σύχγρονο γάμο, είναι απίστευτες! Το τί γίνεται ιδίως στην Κύπρο είναι απίστευτο εώς λυπηρό. Ο γάμος καταντά ένα πανυγήρι με πλήστους καλεσμένους άσχετους, που σκοπό δεν έχει να διασκεδάσει το ζευγάρι για την απόφαση που παίρνει, αλλά για να μαζέψει λεφτά. Δεν μπορεί ο μικρός μου νούς, να κατανοήσει γιατί το ζευγάρι στέκεται σε βάθρο 5-6 ώρες για να κάμει χειραψία με τον κάθε άσχετο, για να του βάλουν με τρόπο τάχα το φακελλάκι στο χέρι. Γιατί δεν βάζουν απλά ένα κουτί να τα ρίχνουν μέσα και να πάνε να καθίσουν με φίλους και συγγενείς να διασκεδάσουν την μέρα τους; Αφού αυτός δεν είναι ο σκοπός μετά το "μυστήριο"; Πάρτυ κάνεις, όχι διεθνή συνομιλίες. Ούτε ο πρόεδρος δεν κάνει τόσες χειραψίες!

Επίσης πολλοί γάμοι, όχι όλοι, γίνονται για λάθος λόγο. Επειδή γκαστρώθηκε η νύμφη και σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε πού να πάει να σταθεί με το "μπάσταρδο", για να συζούμε με τον άλλον χωρίς να μας κατηγορούν οι γείτονες ή επειδή μας τρώει η ηλικία και δεν πάει άλλο, για τα λεφτά - έστω εαν κοιμόμαστε κάθε νύκτα με κάποιον άλλον - επειδή μας αντέχει και η συνήθεια του άλλου μας βαραίνει - καιρός είναι να κάνω οικογένεια με κάποιον που μπορώ και κουμαντάρω και ούτω καθεξής. Πού να πάμε να σταθούμε; Δεν σας κάνει κούκου γιατί αυξήθηκαν και τα διαζύγια;

Διαχρονικά στον κυπριακό γάμο άλλαξαν κάποιες συνήθειες όπως για παράδειγμα το στύλ: από "χωριάτικο" - παραδοσιακό στην αδιέξοδο και στα γήπεδα της γειτονιάς, με πλαστικές πορτοκαλιές καρέκλες και καζαντή, σε πολυτελές ξενοδοχεία με κοκτέιλ και καναπεδάκια ή και ο τρόπος που παντρευόταν κάποιος, για παράδειγμα παλιά μπορούσαν να σε παντρέψουν και με το ζόρι. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η ανάγκη του ανθρώπου να θκιακονά λίρες για να κτίσει το σπιτικό του. Ξεκινήσαμε από την προίκα που ήταν αναγκαία, για να καταλήξουμε στα φακελλάκια. Το πάρτυ του γάμου καταντά να είναι πάρτυ για να μαζέψεις λεφτά και όχι για να διασκεδάσεις ή και τα δύο.

Δυστυχώς, επειδή είμαι ρεαλίστρια και δεν τα μηδενίζω όλα, αντιλαμβάνομαι πως ζω στη νήσο Κύπρο και υπάρχει γραφειοκρατία και σε κάποια φάση στα χαρτιά θα πρέπει να γραφτώ έγγαμη, άγαμη, χήρα, διαζευμένη τζιαι ξέρω 'γώ κουβέντες. Θα εγγραφώ άγαμη και τα παιδιά μου θα είναι "μπάσταρδα"!  Δεν είμαι εναντίον του θεσμού της οικογένειας με τον άνθρωπό σου - νομίζω είναι το πιο ιερό και το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Εαν ποτέ όμως πέσω σ'αυτό το τρυπάκι περί γάμου και γαμώ το, γιατί ποτέ μην λες ποτέ, αν θα το κάνω που δεν το νομίζω, θα το κάνω όπως εγώ θέλω και γουστάρω! Δεν είναι ανάγκη να έρθετε εσείς που δεν συμφωνείτε, έτσι κι αλλιώς δεν θα σας καλέσω. Μάνα σόρυ που σε πληγώνω και σου χαλώ τα σχέδια, ευτυχώς έχεις κι'άλλα παιδιά. Εσείς που με καλείτε στους γάμους σας που είναι τέτοιου είδους, παρακαλείσθε όπως σταματήσετε να με προσκαλείτε γιατί δεν θα έρθω. Θα έρθει η μάνα μου. Κουμέρες μεν επηρεάζεστε εσείς, στον γάμο σας θα έρτω αναγκαστικά αφού θα είμαι κουμέρα , τζιαι θα τον κάμουμε όπως θέλετε, έτσι κι αλλιώς θα είμαι πίττα δεν θα το θυμάμαι. Άντε και στα δικά σας οι ανύπαντροι!

 * (Αφιερωμένο στη φίλη μου την καλαμαρού Κάτια, που θέλει να με παντρέψει χωρίς να υπάρχει ο γαμπρός! Το καλαμάρισα καλά το θεματάκι νομίζω!)

12 comments:

Anonymous said...

συμφωνω σε ουλλα.
μακαρι να εσιει τζι'αλλες σαν εσενα.
για τον πολιτικο γαμο ιντα που λαλεις;
για τες γνωριμιες μεσω των μπλογκς; :) καλαν το τελευταιο αηστο

55

nekatomenos said...

"Δεν σας κάνει κούκου γιατί αυξήθηκαν και τα διαζύγια;"
Α γειά σου! Επρόσεξα το τζαι εγώ τούτο. Τα διαζύγια εν αυξάνουνται επειδή "εχάσαμε τα ήθη τζαι τα έθιμα" τζαι άλλες τέθκοιες αηδίες αλλά επειδή τα ήθη τζαι τα έθιμα συνεχίζουν να μας φακκούν πουπάνω ως τα σήμερα. Τζαι παντρεύκουνται γιατί "πρέπει" ή επειδή "ήρτεν η ώρα" ή επειδή "εχαλάσαν την" [που υπάρχει ακόμα, έστω τζαι με μεταμοντέρνο περίβλημα] ή επειδή ο γιός έσιει κάποια "περίεργα" γούστα τζαι πρέπει να κλείσουμε το στόμα του κόσμου..

Triolouin said...

Anonymous: Εν εσκέφτηκα για τον πολιτικό γάμο, έφυεν μου, εν μια λύση. Προτιμώ όμως γάμο στην Χαβάη ή Τζαμάικα με τα μαγιώ τζιαι μπύρες. Για το άλλο που λές....εν το σκέφτηκα ποττέ, ακόμα :) Εσύ τί λες;

Νεκατομένε μου : Αι γεία σου τζιαι σένα, χαίρομαι που συμφωνείς.Εν τζιαι τούτο που λαλείς για τους gay επίσης, παίζει πολλά!Άτε τζιαι στα δικά σου αλλά πρόσεχε, όι να 'χαλάσεις' καμειάν κοπελλούα τζιαι να μου κάμεις χωρκάτικο γάμο, γιατί είπα σου εν θα έρτω! :))

Anonymous said...

Συμφωνώ απολύτως σε όλα, εκτός από το τελευταίο κομμάτι! Αφού αντιλαμβάνεσαι οτι ο γάμος είναι μια τυπική σύμβαση που σου πρήζουν τα αρχίδια από μικρή ηλικία οτι αυτός είναι δήθεν ο σκοπός του ανθρώπου, γιατί θέλεις να παντρευτείς? έστω και με διαφορετικό τρόπο?

ρίτσα said...

ναι τριολούιν μου σίουρα, ο γάμος εν ένας τρόπος να οργανωθεί μια κοινωνία.έννεν ο μαναδικός ούτε ο καλύτερος.

όταν έρθει η στιγμή να κάνεις και εσύ κάτι που αφορά την κοινωνία θα πάρεις τες αποφάσεις σου.

δεν θα ήθελα να προκαλέσω αλλά ούτε και να κάνω κάτι που δεν πιστεύω. υποθέτω θα έβρισκα μια συμβιβαστική λύση

ΠΛΑΝΗΤΑΣ said...

Γούσταρα ποστ. Δείτε τι είχα βρει πριν λίγο καιρό σε κυπριακή εφημερίδα, νομίζω είναι ενδεικτικό της κατάστασης!

http://planitas.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html

Triolouin said...

Anonymous: Δεν διαφωνώ με την ιδέα του γάμου σαν πάρτυ,θα ήθελα να είναι απλά ένα πάρτυ για να γιορτάσεις την επισημοποίηση της απόφασης για οικογένεια με τον σύντροφό σου ή έστω πάρτυ για 2,ή έστω μια υπόσχεση ή μια κοινή απόφαση, αν θα παραβλέψουμε τα πάρτια. Απλά τζιαι όμορφα. Διαφωνώ στο γεγονός ότι γίνεται σύμβαση και με τον τρόπο που τελείται σήμερα τον οποίο μας επέβαλαν κατα κάποιον τρόπο λόγω ηθών, εθίμων και θρησκείας. Τζιαι φυσικά όπως κατέντησε απο τον Κυπριακό νού. Καλά έκαμες που μου έθιξες έτσι ερώτημα,επροβλημάτισες με. Όταν και εάν έρθει η στιγμή όπως λέει και η Ρίτσα που ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του ανάλογα, θα σας πώ κι εγω!

Ρίτσα : Δεν μου αρέσκουν οι συμβιβασμόι εαν με διαβρώνουν, αντιλαμβάνομαι πως κάποτε αναγκαζόμαστε ως κοινωνικά όντα,γιαυτό και δεν είμαι απόλυτη στις επιλογές μου και στις ιδέες μου. Όπως λές κι εσύ θα δείξει όταν φτάσει 'η ώρα η καλή', προs το παρών αρκεί πολλά!

Πλανητα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!Ακόμα γελώ ....

ρίτσα said...

planhta :o

Anonymous said...

θα συμφωνήσω κι εγω με τα όσα λες!
Πραγματικά πιστεύω πως ο γαμος καταντησε εμπορική συναλλαγή!
Εμείς παντρευτήκαμε όπως παντρευτήκαμε γιατί ήθελαν οι οικογένειες και δεν θελαμε να τους στεναχωρήσουμε...
Ήμουν κι εγώ εγκυος και μάλιστα 7 μηνών στον γάμο!!!!!!
Ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο...επιάστηκεν η μασέλλα μου που το πολλύν χαμόγελον

Anonymous said...

"Αλλιώς να σταματήσει τους ανθρώπους να πηδιούνται μεταξύ τους σαν κουνέλια και να σπέρνουν κουτσούβελα πέρα δώθε. Έτσι δημιουργήθηκε και η έννοια της μονογαμίας και της οικογένειας." posoi pantremenoi spernun kopelludia poji k poda.. k pios antras en monogamikos smr???! ontws o gamos ekatantise ena symvolaio... k show off stus syggeneis... pia ...

Triolouin said...

Όπως είναι και οι άντρες είναι και οι γυναίκες στην σήμερον κοινωνία και ας μην ξεχνάμε πως φταίν τζιαι οι γεναίτζες στην κατάντια των αντρών. Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω!

Anonymous said...

nomizo o pio grigoros tropos na katastrepsis ton gamo sou eine na pantreftis :))) astio